Istnieje wiele skojarzeń kulinarnych z Włochami. Pamiętajmy, że Italia to nie tylko ojczyzna pizz i makaronów, ale także wspaniałych deserów. Tiramisu jest jednym z nich (wł. tiramisù – poderwij mnie!). Jego dokładne pochodzenie nie jest znane – o miano ojczyzny Tiramisu walczy Wenecja (gdzie powstał serek mascarpone), Siena, Florencja i kilka innych miast.
Mimo to, deser ten jest popularny w całych Włoszech , a wzbogacony filiżanką kawy idealnie nadaje się na drugie śniadanie.
300 g serka mascarpone
200 ml mocnej kawy w temperaturze pokojowej (najlepiej espresso)
40 ml likieru kawowego
4 łyzki cukru
4 żółtka
120 g biszkoptów
Kawę mieszamy w naczyniu z likierem.
Ubijamy (najlepiej mikserem lub blenderem) żółtka z cukrem na jednolitą, gładką masę. Dodajemy mascarpone i mieszamy aż wszystko dokładnie się wymiesza.
W kawie z likierem maczamy biszkopty i wykładamy połową z nich naczynie. Wykładamy połowę masy z mascarpone, a potem ponownie biszkopty i masa.
Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypujemy tartą czekoladą.
(Jeżeli masa wyszła zbyt rzadka, powinniśmy tiramisu potrzymać dłużej w lodówce.)
Smacznego!
Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – Tiramisu, włoski deser”