Przepis na… – Spaghetti alle vongole, włoski klasyk

Jeden z klasycznych smaków Italii – spaghetti z małżami. Na południu Włoch często podawany z posiekanymi pomidorami jako wersja rosso, jednak bardziej znany w czystej postaci owoców morza – bianco.

Składniki:
400 g mięsa małży (lub 1 kg w skorupkach)
200 ml białego, wytrawnego wina
łyżka soku z cytryny
natka pietruszki
4 ząbki czosnku
oliwa,
sól, pieprz,
400 g spaghetti

(Jeżeli używamy małży w skorupkach przed gotowaniem zostawiamy je na kwadrans w lekko osolonej wodzie, a potem płuczemy pod bieżącą.)

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy czosnek, dodajemy małże i sok z cytryny. Smażymy wszystko 3 minuty pod przykryciem. W tym czasie, jeżeli gotujemy małże w skorupkach, powinny się wszystkei otworzyć – te zamknięte wyjmujemy. Całość zalewamy winem i dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Do sosu dodajemy nie do końca ugotowany makaron i dokładnie mieszając trzymamy na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty.

Smacznego!

Reklamy

4 thoughts on “Przepis na… – Spaghetti alle vongole, włoski klasyk

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s