Jeden z klasycznych smaków Italii – spaghetti z małżami. Na południu Włoch często podawany z posiekanymi pomidorami jako wersja rosso, jednak bardziej znany w czystej postaci owoców morza – bianco.
Składniki:
400 g mięsa małży (lub 1 kg w skorupkach)
200 ml białego, wytrawnego wina
łyżka soku z cytryny
natka pietruszki
4 ząbki czosnku
oliwa,
sól, pieprz,
400 g spaghetti
(Jeżeli używamy małży w skorupkach przed gotowaniem zostawiamy je na kwadrans w lekko osolonej wodzie, a potem płuczemy pod bieżącą.)
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy czosnek, dodajemy małże i sok z cytryny. Smażymy wszystko 3 minuty pod przykryciem. W tym czasie, jeżeli gotujemy małże w skorupkach, powinny się wszystkei otworzyć – te zamknięte wyjmujemy. Całość zalewamy winem i dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Do sosu dodajemy nie do końca ugotowany makaron i dokładnie mieszając trzymamy na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty.
Smacznego!
Mam pytanie, jakie najlepsze są małże? Te vongola? Ciężko je dostać w warszawie
PolubieniePolubienie
Najlepsze są małże sercówki. Stosuje się je we włoskiej kuchni tradycyjnej. Do dostania w większych sklepach.
PolubieniePolubienie