Le uova in purgatorio, w Neapolu nazywane ova ‘mpriatorio – czyli tłumacząc dosłownie, jajka w czyśćcu. To proste, jednogarnkowe danie ma przywodzić skojarzenie ze świętymi obrazami, na których białe dusze otacza czerwony żar płomieni. Nic dziwnego, że Włosi dostrzegli taką konotację, wszak w Italii jedzenie to także sacrum!
Danie jest wyjątkowo szybkie w przyrządzeniu, ciekawe w formie i wyraziste w smaku. Idealne na pożywną kolację lub lekki obiad.
Porcja dla 2 osób:
6 jaj
500 ml passaty pomidorowej – przepis tutaj
cebula
pół szklanki tartej mozzarelli
cztery ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, bazylia
Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i poszatkowaną cebulę. Kiedy oddadzą swój smak i lekko się przyrumienią, zalewamy je passatą. Gotujemy ok. 15 minut aż sos zgęstnieje, wtedy robimy w nim łyżką wgłębienia. Wbijamy do nich jajka i posypujemy szczyptą soli, pieprzu i mozzarellą. Pod przykryciem trzymamy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut, aby jajka się ścięły. Przed podaniem ozdabiamy listkami bazylii.
Uova in purgatorio wybornie komponują się z maczanym w oliwie pieczywem lub grzankami.
(Lubujący się w ostrej kuchni przed dodaniem passaty, do czosnku i cebuli mogą dodać pepperoncino.)
mieszkają w italii przez czas jakiś nigdy się nie zetknęłam z tym daniem.Nie wiem jak to możliwe, ale chyba już wiem co jutro na obiad 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo proste w przyrządzeniu i smaczne danie. Do pieczywa maczanego w oliwie i sałatki. Popularne szczególnie w okolicach Neapolu 😉
PolubieniePolubienie