Arrosticini (zwane także rustelle, rrustell, arrustelle, spidducc’ i spierini) są tradycyjnym daniem Abruzji, przede wszystkim okolic masywu Gran Sasso. Ta tradycyjna potrawa z grilla jest jednym z przykładów uniwersalności kuchni Półwyspu Apenińskiego. Idealna alternatywa dla kiełbasy, kaszanki czy karkówki.
400 g jagnięciny
sól
oliwa
Pokrojoną w małe kawałki (najlepiej kostkę o boku ok. 1 cm) jagnięcinę lub baraninę nabijamy na patyczki do szaszłyków, możemy delikatnie skropić oliwą.
Grillujemy nad żarem, uważając aby się nie przypaliły. Dopiero po przygotowaniu solimy.
Idealnie smakuje z maczanym w oliwie (z dodatkiem pepperoncio) chlebem oraz czerwonym, abruzyjskim winem.
Często spotyka się także drinki z wina wymieszanego z napojem gassosa (rodzajem gazowanej lemoniady).
Smacznego!
Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – arrosticini, włoskie danie z grilla”