Przepis na… – semifreddo, wspaniały deser lodowy

Kiedy za oknem na dobre zagościła wiosna, świeci piękne słońce i czuć zbliżające się wakacje, często przychodzi ochota na lody. Oczywiście, te słodkie o głębokim smaku, powodują u miłośników łakoci wspomnienie letnich wakacji. Przywołują na myśl zalane słońcem, wąskie uliczki włoskich miast, zapach lata. Zresztą, kto był choć raz i spróbował – ten sam wie.

Ten przepis udowodni, że wcale nietrudno przyrządzić włoski deser w domowym zaciszu i chociaż na chwilę przenieść się w krainę słodkiego dolce vita.
Semifreddo, czyli „na wpół zmrożone”, to deser lodowy. Ma półtwardą konsystencję. Kusi słodyczą bezy i kwaskową nutą świeżych owoców.
bti

( przepis na dwie keksówki)
1l śmietany 35%
200 gramów bez
4 jajka
6 łyżek cukru pudru
100 gramów borówek
100 gramów malin
duża mleczna czekolada ( najlepiej z wafelkami/ herbatnikami/ orzeszkami)
 garść pistacji
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel, Białka ubijamy na pianę z dodatkiem odrobiny soli. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej pokruszone bezy, kogel mogel, owoce, pokrojoną w nieregularne kawałki czekoladę i pistacje. Na samym końcu dodajemy sztywną pianę z białek. Delikatnie mieszamy. 
Keksówki wykładamy folią spożywczą (tak aby wystawała ponad brzegi na około 5 cm). Napełniamy je masą. Wierzch dekorujemy owocami i okruszkami bezy. 
Zamrażamy. 
Deser gotowy jest do spożycia po około 3 godzinach.

Buon appetito…

PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy!
Advertisements

6 thoughts on “Przepis na… – semifreddo, wspaniały deser lodowy

  1. Super. A czy masz jakiś patent na to, żeby semifreddo nie wychodziło za twarde? nie wiem czemu, zawsze jak wyciągnę z zamrażalnika, to muszę odczekać, bo nie da się nawet pokroić… A wszystko robie zgodnie z przepisem.

    Lubię

    1. Zazwyczaj, jeżeli szykuje się semifreddowa wyżerka, przed podaniem trzymamy je 30 min w lodówce. Wtedy otrzymuje właściwą konsystencję, a jednocześnie jest orzeźwiająco chłodne. Podobnie jak większość deserów lodowych, najlepiej je właśnie przekładać około pół godziny przed podaniem do komory lodówki.

      Lubię

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s