Przepis na… – Tortellini in brodo, świąteczny smak Bolonii

Tortellini in brodo są popularne w środkowych i północnych Włoszech. Łatwe w przygotowaniu, wyborne w smaku – doskonale nadają się do zaadoptowania w polskiej kuchni także, jako danie świąteczne.

bti

Składniki:

bulion

Farsz:

100 gr mięsa mielonego,

100 gr pokrojonego prosciutto,

70 gr parmigiano-reggiano,

jajko, łyżeczka masła,

sól, pieprz.

Ciasto:

2 jajka,

1,5 szklanki mąki,

oliwa.

Na maśle dusimy mięso mielone i prosciutto, dodajemy jajka i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Na ciasto mieszamy jajka, mąkę i oliwę. Intensywnie mieszamy, a następnie (po przełożeniu) dokładnie wygniatamy. Odstawiamy na 45 minut.

Ciasto dzielimy na 4 części i każdy kawałek rozwałkowujemy jak najcieniej. Następnie kroimy na w kwadraty o boku 4-5 cm.

Na środku każdego fragmentu nakładamy farsz. Składamy na pół, tworząc trójkąt. Całość przekładamy na stolnicę.

Przygotowane tortellini wrzucamy do wrzącego bulionu i gotujemy 5 minut. Podajemy zupę z pierożkami posypując parmigiano-reggiano.

Smacznego!

PS

Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku:

https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia

Dziękujemy!

Dodaj komentarz