Tortellini in brodo są popularne w środkowych i północnych Włoszech. Łatwe w przygotowaniu, wyborne w smaku – doskonale nadają się do zaadoptowania w polskiej kuchni także, jako danie świąteczne.
Składniki:
bulion
Farsz:
100 gr mięsa mielonego,
100 gr pokrojonego prosciutto,
70 gr parmigiano-reggiano,
jajko, łyżeczka masła,
sól, pieprz.
Ciasto:
2 jajka,
1,5 szklanki mąki,
oliwa.
Na maśle dusimy mięso mielone i prosciutto, dodajemy jajka i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Na ciasto mieszamy jajka, mąkę i oliwę. Intensywnie mieszamy, a następnie (po przełożeniu) dokładnie wygniatamy. Odstawiamy na 45 minut.
Ciasto dzielimy na 4 części i każdy kawałek rozwałkowujemy jak najcieniej. Następnie kroimy na w kwadraty o boku 4-5 cm.
Na środku każdego fragmentu nakładamy farsz. Składamy na pół, tworząc trójkąt. Całość przekładamy na stolnicę.
Przygotowane tortellini wrzucamy do wrzącego bulionu i gotujemy 5 minut. Podajemy zupę z pierożkami posypując parmigiano-reggiano.
Smacznego!
PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia
Dziękujemy!