Kiedy Neapol odwiedziła królewska para – Margherita i Umberto di Savoia w roku 1889, Raffale Esposito- tamtejszy piekarz przygotował na ich cześć specjalną potrawę. Miała ona obrazować przywiązanie tamtejszego ludu do własnej tradycji, ale przy użyciu składników mozzarelli, pomidorów i bazylii danie zaprezentowało barwy narodowe Włoch. Tak właśnie powstała najsłynniejsza pizza świata, do dziś znana na całym świecie jako margharitta.
ciasto:
500 g mąki pszennej
300 ml wody
12 g drożdży
3 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
szczypta soli
kilka ząbków czosnku
starta mozzarella
3 łyżki oliwy z oliwek
inne dodatki wg uznania
Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z solą i drożdżami rozpuszczonymi w letniej wodzie z cukrem, dodajemy 3 łyżki oliwy i wyrabiamy tak by nie było grudek.
Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na minimum dwie godziny (miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką). (We Włoszech ciasto zostawia się do rośnięcia na całą noc.)
Kiedy ciasto urośnie, blat lub stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienkie placki (ok 2 mm grubości).
Jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk, podsypujemy je mąką. Placki układamy na papierze do pieczenia, każdy z nich smarujemy passatą i układamy dodatki wg uznania, na koniec posypujemy startą mozzarellą, a brzegi polewamy oliwą z oliwek. Pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10- 12 minut.
Smacznego!
PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy!
rada:przypieczeniu pizzy mozna spokojnie nastawic piekarnik na 250 stopni , a nawet i wiecej. Wszystko zalezy jaki piekarnik mamy. Caly sek polega na tym, by dobrze upiec ciasto i uniknac tzw. linii ciasta surowego ,ktora styka sie z sosem.
PolubieniePolubienie
Takiego przepisu właśnie używam :), wypróbuję napewno przepis na passatę
PolubieniePolubienie
Polecamy. Passata jest równie wyborna 😉
PolubieniePolubienie