Odmian pesto jest tyle, ile pomysłów. Klasyczne powstaje oczywiście z bazylii i orzeszków piniowych (pesto alla genovese – przepis znajdziecie na stronie) , jest także pesto z pomidorów (pesto alla siciliana), zielonej pietruszki, ale i rukoli.
Składniki:
rukola – opakowanie
pestki dyni – 1/3 szklanki
pestki słonecznika – 1/3 szklanki (mogą być alternatywnie 2/3 szkalnki jednego rodzaju pestek)
parmezan – 4 łyżki
olwia – 4 łyżki
czosnek – 2 ząbki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle gustu.
To wszystko.
Dodajemy do makaronu czy inncyh dań (przepisy na stronie)
Smacznego!
PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku:
Uwielbiam robić pesto 🙂 Robię zazwyczaj swojego wymysłu, ale tego też spróbuję 🙂
PolubieniePolubienie
Prosty a wyborny przepis 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Rewelacja, jak tylko zobaczyłam ten przepis- wiedziałam, że muszę go zachować. Świeża rukola stoi u mnie na parapecie i tylko się prosi, aby ją właśnie w taki sposób wykorzystać!
PolubieniePolubienie
Polecamy, pesto jest wspaniałe. Doprawianie i proporcje składników najlepiej wyczuć pod siebie 😉
PolubieniePolubienie