Przepis na… – Calzone, pizzę z farszem

We Włoszech popularna przekąska, sprzedawana przy ulicach i placach. Wygodniejsza w jedzeniu od pizzy, o powalającym smaku i sycąca na długie godziny.

bti

-> Przepis na ciasto <-

farsz:

-3 łyżki oliwy z oliwek
– Passata
-cebula
-kilka ząbków czosnku
-500 gramów mielonego mięsa
-papryka
-garść zielonych oliwek
-sól, pieprz
-świeże zioła
-mozzarella

Zagniatamy ciasto na pizzę.

W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Właściwie, do calzone możemy dodać co tylko chcemy. Możemy przygotować nadzienie wegetariańskie, mięsne lub rybne. Kluczem do sukcesu tej zawijanej pizzy jest doskonale cienkie, dobrze wypieczone ciasto.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy zgniecione ząbki czosnku. Kiedy czosnek zacznie się rumienić dodajemy passatę i kolejne składniki. Całość smażymy do momentu aż woda w potrawie się zredukuje (około 20 minut).

bti

Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozgniatamy możliwie jak najcieniej na okrągłe placki. Chłodny farsz wykładamy na połowę placka i zlepiamy brzegi (tak jak zlepia się je w tradycyjnych pierogach).

Gotowe calzone wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek bądź wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy ich wierzch oliwą oraz posypujemy świeżymi ziołami i serem.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 20 minut.

Buon appetito! 

Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku:

https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078Bon Ton Italia Dziękujemy!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – Calzone, pizzę z farszem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s