Przepis na… – Frittata, omlet po włosku

Frittata do złudzenia przypomina omlet. Czas jej przygotowania, podobnie jak omletu jest bardzo krótki. Wspaniale smakuje przyrządzona na niedzielne śniadanie, podana ze szklanką soku ze świeżych pomarańczy. Przygotowuje się ją na bazie jajek i przeróżnych dodatków. Oto jeden ze sposobów podania tego wspaniałego, włoskiego dania.

bti

garść świeżych krewetek
1 mała cukinia
7 jajek
50 ml śmietany 30%
kilka ząbków czosnku
3 łyżki masła
skórka z limonki
sól, pieprz, świeże zioła (mięta)

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na patelni (wybieramy taką, którą bez problemu wstawimy do piekarnika) rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i cukinię pokrojoną w półprzezroczyste plasterki. Kiedy cukinia „zwiędnie” dodajemy krewetki i skórkę otartą z limonki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Gdy składniki podsmażą się i oddadzą swoje smaki, dodajemy jajka uprzednio zmieszane ze śmietaną, ziołami i listkami mięty (wedle upodobań). Smażymy kilka minut na wolnym ogniu, aż całość zacznie się ścinać. Następnie frittatę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kilka minut aż wierzch się zarumieni. 
Podajemy gorące. 
Smacznego!
Reklamy

3 thoughts on “Przepis na… – Frittata, omlet po włosku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s