Przepis na… – Frittata, omlet po włosku

Frittata do złudzenia przypomina omlet. Czas jej przygotowania, podobnie jak omletu jest bardzo krótki. Wspaniale smakuje przyrządzona na niedzielne śniadanie, podana ze szklanką soku ze świeżych pomarańczy. Przygotowuje się ją na bazie jajek i przeróżnych dodatków. Oto jeden ze sposobów podania tego wspaniałego, włoskiego dania.

bti

garść świeżych krewetek
1 mała cukinia
7 jajek
50 ml śmietany 30%
kilka ząbków czosnku
3 łyżki masła
skórka z limonki
sól, pieprz, świeże zioła (mięta)

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na patelni (wybieramy taką, którą bez problemu wstawimy do piekarnika) rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i cukinię pokrojoną w półprzezroczyste plasterki. Kiedy cukinia „zwiędnie” dodajemy krewetki i skórkę otartą z limonki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Gdy składniki podsmażą się i oddadzą swoje smaki, dodajemy jajka uprzednio zmieszane ze śmietaną, ziołami i listkami mięty (wedle upodobań). Smażymy kilka minut na wolnym ogniu, aż całość zacznie się ścinać. Następnie frittatę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kilka minut aż wierzch się zarumieni. 
Podajemy gorące. 
Smacznego!

3 uwagi do wpisu “Przepis na… – Frittata, omlet po włosku

Dodaj komentarz