Asparago bianco – jak wybrać najlepsze szparagi?

„Quando a Bassan vien primavera se verze la ca’ e la sparasera”

Wreszcie nadszedł czas na szparagi…

bti

Szparagi białe z Bassano del Grappa (Asparago bianco di Bassano del Grappa) – mawia się, że gmina i miasto Bassano del Grappa dała swoją nazwę najsłynniejszemu włoskiemu trunkowi. Od niej też nazwisko przybrał Jacopo dal Ponte, wielki włoski malarz renesansowy. Miasteczko położone w Wenecji-euganejskiej, rozdzielone rzeką Brentą poza słynnymi szparagami (D.O.P.), jest znane także z brokułów podawanych z makaronem bigoli, lokalnego tagliatelli i miejscowej ceramiki. W 1796 roku nieopodal Bassano del Grappa jedno z pierwszych zwycięstw z koalicją antyfrancuską odniósł Napoleon Bonaparte.

Zgodnie z legendą szparagi zostały do Bassano sprowadzone przez świętego Antoniego z Padwy. Istnieje także historia, zgodnie z którą po intensywnym gradobiciu okoliczni chłopi musieli sięgnąć po białe szparagi rosnące przysypane ziemią, a nie klasycznie jedzone, już wyrośnięte ponad glebę zielone.

Szparagi z Bassano del Grappa zostały wpisane na listę D.O.P. 12 września 2007 roku. Zgodnie z wymaganiami prawa ich minimalna średnica musi wynosić 11 mm, a długość co najmniej 18 i maksymalnie 22 cm. Szparagi powinny być sprzedawane w wiązkach o wadze od 1 do 1,5 kg. Region uprawy obejmuje gminy: Bassano del Grappa, Cartigliano, Cassola, Mussolente, Pove del Grappa, Romano D’Ezzelino, Rosa’, Rossano Veneto, Tezze sul Brenta i Marostica. Pędy muszą być białoróżowe, dobrze ukształtowane, proste i kompletne. Poziom zwłóknienia musi być bardzo niski, a pędy z zalążkami drewnienia podlegają bezwzględnemu odrzuceniu. Sprzedawane mogą być tylko szparagi czyste, umyte bez śladów ziemi i innych zabrudzeń. Uregulowane są także odległości pomiędzy grządkami (1.8 metra pojedyncze, 2 metry podwójne), głębokość rowków (15-20 cm), odpowiednie pH gleby, czy ustawienie grządek na osi północ-południe w celu jak najlepszego przewietrzenia wiatrem przekraczającym dolinę Valsugama. W efekcie szczegółowo uregulowanej uprawy otrzymywane są szparagi o słodko-gorzkim smaku.

bti

Najpopularniejszym sposobem podania jest klasyczne danie Asparagi in Salsa di Uova Sode, czyli szparagi z sosem z jajek gotowanych i sardeli. Zaleca się spożycie w ciągu maksymalnie 2-3 dni od zebrania. Jak w przypadku wielu włoskich produktów w czasie sezonu odbywa się wiele lokalnych festynów poświęconych szparagom (zbiór oficjalnie kończy się 13 czerwca świętem św. Antoniego z Padwy).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s