Quiz o Włoszech – Ile wiesz o Włoszech (cz. III)

(odpowiedzi poniżej)

 

1. Nazwa Italia prawdopodobnie pochodzi od…
a) ziemi młodych byczków
b) ziemi dzikich koni
c) ziemi drzew oliwnych
d) ziemi winorośli

2. Jakie wyspy Włochy utraciły na rzecz Grecji po II wojnie światowej?
a) Egady
b) Sarońskie
c) Cyklady
d) Dodekanez

3. Gdzie odbywa się najstarszy festiwal filmowy (od 1932 roku)?

a) Mediolan
b) Rzym
c) Wenecja
d) Florencja

4. Co charakteryzowało Etruskie nekropolie?
a) były piramidalne
b) odwzorowywały miasta
c) były podziemne
d) były położone tylko nad brzegiem morza

5. Miasto Palmanova zostało wybudowane na planie…
a) kwadratu
b) okręgu
c) gwiazdy
d) krzyża

6. Ile kilogramów makaronu rocznie zjada przeciętnie Włoch?
a) 120
b) 60
c) 12
d) 25

7. Buttero to…
a) kowboj z Toskanii
b) rzeźnik z Palermo
c) artysta uliczny z Mediolanu
d) mafiozo z Neapolu

8. Najpopularniejsze nazwisko we Włoszech to…
a) Ferrari
b) Rossi
c) Vieri
d) Pucci

9. Ile procent światowego dziedzictwa kultury znajduje się we Włoszech?
a) 25
b) 50
c) 60
d) 80

10. Czyje głowy znajdują się na fladze Sardynii?
a) baranów
b) lwów
c) górali
d) Maurów

bti

 

 

1. a, 2. d, 3. c, 4. b, 5. c, 6. d, 7. a, 8. b, 9. c, 10. d

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s