Przepis na… – Saltimbocca w sosie cytrynowym

Saltimbocca, czyli skaczący do ust to danie popularne w całej Italii. Istnieje jego wiele odmian i wariacji. Poniżej prezentujemy wyborną saltimboccę w sosie cytrynowym.

4 filety cielęce lub drobiowe

liście szałwii

8 plasterków prosciutto

100 ml bulionu

50 ml soku z cytryny

1/4 szklanki białego wina

pół łyżeczki mąki kukurydzianej

oliwa, sól, plasterki cytryny

bti

Filety posypujemy solą, przybieramy liśćmi szałwii i owijamy dwoma plasterkami prosciutto (spinamy wykałaczkami).

Następnie, tak przyrządzone filety smażymy na oliwie dodając stopniowo białe wino.

W miseczce mieszamy bulion, mąkę kukurydzianą i sok cytrynowy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wlewamy ją na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje, bez przerwy mieszamy.

Filety polewamy tak uzyskanym sosem oraz przyozdabiamy kawałkami cytryny.

bti

Smacznego!

PS

Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku:

https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – Saltimbocca w sosie cytrynowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s