Przepis na… – Piccata, włoskie schabowe

Piccata, zwana także pichottą, to danie podawane we Włoszech jako secondo piato. Tradycyjnie, do jego przygotowania używana jest cielęcina, jednak z powodzeniem można użyć filetów z kurczaka. Ta druga wersja jest szczególnie popularna w Stanach Zjednoczonych, wpasowując się w ogół american-italian food.

400 g cielęciny / 2 duże piersi kurczaka
mąka
sól, pieprz
70 g masła
oliwa
1/3 szklanki soku z cytryny
natka pietruszki

bti

Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, następnie dokładnie nią obtaczamy filety. W rondlu podgrzewamy oliwę i 40 g masła, wykładamy na nie mięso. Przez 5 minut smażymy na dużym ogniu, kilkukrotnie obracając. Dolewamy sok z cytryny, natkę pietruszki i dodajemy resztę masła. Trzymamy wszystko razem jeszcze przez 2 minuty.
Podając filety możemy udekorować plasterkami cytryny.

Znana jest także wersja piccaty bez panierki, w samym sosie, ale z dodatkiem kaparów. W wersji z kurczakiem dobrze smakuje dodane do sosu kilka łyżek bulionu.

Najlepiej podawać z purée lub ryżem polewanym tłuszczem z rondla.

Smacznego!

PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy!

3 uwagi do wpisu “Przepis na… – Piccata, włoskie schabowe

  1. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a
    blog that’s equally educative and engaging, and let me
    tell you, you have hit the nail on the head.
    The issue is an issue that too few men and women are speaking intelligently about.
    I’m very happy that I found this during my search for something concerning this.

    Polubienie

Dodaj komentarz