Przepis na… – tapenada, włoską pastę

Mimo, że pochodzi ponoć z Prowansji, jest bardzo popularna w całych Włoszech, służąc za dodatek do bruschett, smarowidło do pieczywa, a nawet farsz ravioli. Tapenada, bo o niej mowa, to pasta arcyprosta w przyrządzeniu i wyborna w smaku. Prawdziwa kwintesencja śródziemnomorskich smaków i przekąska dla smakoszy.

 bti

200 g czarnych oliwek
2 łyżeczki kaparów
2 ząbki czosnku
2 filety anchois
natka pietruszki
oliwa

Filety anchois płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Umieszczamy je w blenderze z oliwkami, kaparami, pietruszką i czosnkiem. Dodajemy trochę oliwy i całość mieszamy aż otrzymamy jednolitą, kremową masę.

Nie powinniśmy dodawać soli, gdyż składniki są słone. Ewentualnie możemy doprawić pieprzem lub dodać jedną pepperoncino.

Smacznego!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – tapenada, włoską pastę

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s