Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche

W całych Włoszech istnieje niezliczona liczba odmian lasagne. Jedną z nich jest vincisgrassi pochodzące z regionu Marche, a dokładnie prowincji Marcerata. Danie jest popularnie przygotowywane w święta Bożego Narodzenia.
Zgodnie z tradycją przepis opracował w 1799 roku marcerański kucharz specjalnie dla austriackiego generała Alfred’a von Windisch-Graetz’a. Receptura wzbogaconej lasagne bolońskiej miała dodać sił jego wojskom mającym wkrótce walczyć z armią Napoleona.

bti

ciasto:

pół kilograma mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek

farsz:

220 gramów mięsa mielonego wołowego
100 gramów wątróbki lub innych podrobów
40 gramów boczku
40 gramów masła
1 cebula
1 marchew
500 mililitrów passaty pomidorowej (przepis na passatę znajdziecie TUTAJ)

3 jajka

beszamel:

100 gramów mąki pszennej
100 gramów masła
1 litr mleka
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

+ parmezan, mozzarella i świeże zioła

Składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem na około 40 minut.

Po upływie czasu rozwałkowujemy ciasto i formujemy z niego prostokątne płaty. Przygotowujemy beszamel
– Rozpuszczamy masło z mąką, dodajemy mleko i przyprawy.

Boczek kroimy, podroby siekamy i razem ze skrojonymi warzywami smażmy na maśle, następnie dodajemy mielone mięso oraz passatę. Niektóre wersje przepisu uwzględniają dodanie w tym momencie dwóch / trzech jajek.

Płaty ciasta gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Naczynie żaroodporne albo blachę prostokątną smarujemy masłem. Na spód kładziemy ciasto, smarujemy je beszamelem i ciepłym farszem. Powtarzamy czynność do uzyskania kilku warstw. Następnie całość posypujemy startym parmezanem i świeżymi ziołami . Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

Smacznego!

PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku

https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia

Dziękujemy!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s