We Włoszech wszystko co proste, to wspaniałe. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych sałatek – Caprese, podobnie jak pizza margherita, przybiera kolory włoskiej flagi. Jej przyrządzenie zajmuje kilka minut, ale możliwość wprowadzania modyfikacji i aranżowania własnych wersji jest nieograniczona! Pamiętajmy, że Caprese we Włoszech traktowana jest przede wszystkim jako antipasto – przystawka, a nie contorno – dodatek do dania głównego. Nazwa sałatki pochodzi od wyspy Capri.
Caprese classico
Świeżą mozzarellę pokroić w plasterki, ułożyć je na przemian ze skrojonym pomidorem i listkami bazylii. Posolić i polać oliwą.
propozycje:
sałatkę można polać octem balsamicznym, a składniki zamiast układać obok siebie nabić na pałeczki do szaszłyków lub dodać posiekanego czosnku. Co kto lubi!
Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – caprese, najprostsze antipasto”