QUIZ – Ile wiesz o Włoszech (cz. I)

(odpowiedzi na dole)

lingua

 

1. Podczas panowania jakiego władcy rozpoczęto budowę rzymskiego Koloseum?
a) Nerona
b) Hadriana
c) Wespazjana
d) Cezara

2. Z jakiej budowli Galileusz zrzucał ciężarki sprawdzając siłę grawitacji?
a) latarni morskiej w Genui
b) Koloseum
c) dzwonnicy katedry we Florencji
d) krzywej wieży w Pizie

3. Największe włoskie jezioro (o powierzchni 370 km²) to:
a) Garda
b) Como
c) Maggiore
d) Jezioro Trazymeńskie

 

4. Najsłynniejszy wyścig konny – Palio, odbywa się w:
a) Rzymie
b) Palermo
c) Sienie
d) Florencji

5. Krzysztof Kolumb urodził się w:
a) Genui
b) Padwie
c) Parmie
d) Weronie

bti

 

6. Włochy zjednoczyły się w:
a) 1765 r.
b) 1861 r.
c) 1918 r.
d) 1922 r.

7. Ostatnim włoskim królem był:
a) Wiktor Emanuel II
b) Karol V
c) Franciszek IV
d) Humbert II

8. Enklawami Włoch są:
a) Andora i Monako
b) Watykan i Andora
c) San Marino i Watykan
d) Włochy nie mają enklaw

bti

 

9. Jaka jest największa włoska wyspa?
a) Sycylia
b) Sardynia
c) Kreta
d) Elba

10. Przepiękna plaża Costa Smeralda znajduje się:
a) w kampanii
b) na Sycylii
c) w Rimini
d) na Sardynii

bti

 

Odpowiedzi:
1. c., 2. d., 3. a., 4. c., 5. a., 6. b., 7. d., 8. c., 9. a., 10. d.
Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “QUIZ – Ile wiesz o Włoszech (cz. I)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s