Acciughe – anchovies
Basilico – bazylia
Capperi – kapary
Ciliegino – pomidorki wiśniowe
Cipolle – cebule
Frutti di mare – owoce morza
Funghi – grzyby
Mozzarella – ser z mleka krowiego
Mozzarella di bufala – mozzarella zrobiona z mleka bawolic
Olio – oliwa Olive – oliwki (verde – zielone / nere – czarne)
Origano – oregano
Peperoncini – ostre papryczki
Peperoni – ostra odmiana salami
Prosciutto – szynka
Pomodoro fresco – świeże pomidory
Salame picante – ostra kiełbsa salami
Salsa di pomodoro – sos pomidorowy
Salsiccia – włoska biała kiełbasa
Tonno – tuńczyk
Wurstel – parówka, często wkrajana na pizzę pokrojona w plasterki, a czasem przekrojona wzdłuż na pół
Jedna uwaga do wpisu “21 słów, które pozwolą odnaleźć się we włoskiej pizzerii”