QUIZ – Ile wiesz o Włoszech (cz. II)

(odpowiedzi poniżej)

bti

 

1. Góry i wzniesienia pokrywają około:
a) 80% powierzchni Włoch
b) 90% powierzchni Włoch
c) 50% powierzchni Włoch
d) 10% powierzchni Włoch

2. Uniwersytet La Sapienza został założony w:

a) 1871 roku
b) 1303 roku
c) 1121 roku
d) 1278 roku

3. Ile Wulkanów jest we Włoszech?

a) 3
b) 9
c) 18
d) 14

4. Pomiędzy 1861 i 1985 rokiem z Włoch wyemigrowało około:

a) 26 milionów osób
b) 85 milionów osób
c) 10 milionów osób
d) 900 tysięcy osób

5. Co roku Włochy odwiedza około:

a) 5 milionów turystów
b) 100 milionów turystów
c) 50 milionów turystów
d) 10 milionów turystów

6. Lötschberg Base Tunnel pomiędzy Szwajcarią a Włochami ma:

a) 10 km
b) 35 km
c) 80 km
d) 5 km

7. Krzywa wieża w Pizie odchyliła się od pionu o około:

a) 30 cm
b) 1 m
c) 3 m
d) 5 m

8. W rzymskich katakumbach mieści się ok.

a) 1000 grobów
b) 10 000 grobów
c) 40 000 grobów
d) 70 000 grobów

9. Ile typów makaronu jest znanych we Włoszech?

a) 100
b) 140
c) 70
d) 190

10. Wenecki festiwal filmowy odbywa się od:

a) 1932 r.
b) 1955 r.
c) 1946 t.
d) 1977 r.

 

pocztówka, ok. 1920 r.
pocztówka, ok. 1920 r.

 

Odpowiedzi: 1.a, 2. b, 3. d, 4. a, 5. c, 6. c, 7. d, 8. d, 9. b, 10. a.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s