W maleńkiej miejscowości Amatrice w Lazio, zwanej miastem stu kościołów, zrodził się przepis na jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej – spaghetti amatriciana. Nic dziwnego, że właśnie tam, wszakże z Amatrice pochodziło wielu kucharzy papieskich, a tradycje kulinarne regionu są szczególnie silne.
400 g spaghetti
250 g guanciale (ewentualnie boczku)
4 peperoncino
400 g passaty pomidorowej – przepis tutaj
50 g pecorino
oliwa (często używany jest także tłuszcz zwierzęcy)
sól
pieprz
W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w kostkę lub paski guanciale. Mieszamy od czasu do czasu czekając aż się przyrumieni. Wrzucamy posiekaną w drobne kawałki peperoncino. Po kilku minutach guanciale i papryczki zdejmujemy z patelni i wlewamy na nią passatę, doprawiamy szczyptą pieprzu.
W międzyczasie, w osolonej wodzie gotujemy makaron. Nie do końca ugotowany dodajemy do sosu i mieszamy z guanciale oraz peperoncino. Posypujemy pecorino i podajemy gorące!
2 uwagi do wpisu “Przepis na… – Spaghetti all’Amatriciana, danie papieży”