Przepis na… – Pizza bianca

ciasto:
500 g mąki pszennej
300 ml wody
8 g drożdży
3 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
szczypta soli

sos:
czosnek,
dowolne zioła,
mozzarella,
oliwki,

Przygotowujemy ciasto: przesianą mąkę mieszamy z solą i drożdżami rozpuszczonymi w letniej wodzie z cukrem, dodajemy 3 łyżki oliwy i wyrabiamy tak by nie było grudek.
Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na minimum dwie godziny (miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką). (Wskazane byłoby zostawić ciasto do rośnięcia na całą noc.)
Kiedy ciasto urośnie, papier do pieczenia posypujemy mąką, a po wyłożeniu ciasta, ugniatamy je dłońmi formując jak najcieńsze (ok 2-3 mm grubości) okrągłe placki.

bti

Jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk, podsypujemy je mąką.

Tak przygotowane placki smarujemy delikatnie zesmażonym posiekanym czosnkiem i ziołami. To obkładamy mozzarellą i oliwkami.

Buon appetito!

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – Pizza bianca

Dodaj komentarz