Mówią, że sos Alfredo to wcale nie włoska specjalność. Mówią, że znane jest jego kilkanaście odmian. Bez wątpienia to prosty i wyborny dodatek do mięsa i makaronu.
Składniki:
4 piersi z kurczaka
olej roślinny
sól, pieprz
Sos Alfredo:
1/2 kostki masła
200 g serka śmietankowego
70 g sera tartego
2 szklanki mleka
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
400 g makaronu
Sposób przygotowania:
- Pokrojone w kostkę cienko piersi z kurczaka smażymy na oleju na patelni.
- Jednocześnie przyrządzamy sos Alfredo:
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy serek śmietankowy, ser tarty i wyciśnięty czosnek. Dolewamy powoli mleka cały czas mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Nie możemy gotować zbyt długo, by sos nie stał się zbyt gęsty.
- Nastawiamy makaron.
- Kiedy kawałki piersi z kurczaka będą rumiane zalewamy je sosem i jeszcze przez chwilę trzymamy na patelni.
- W tym czasie odcedzamy makaron dorzucamy na patelnię, wszystko mieszamy.
Smacznego!
PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku
https://www.facebook.com/BonTonItalia/ – Bon Ton Italia
Dziękujemy!