Przepis na… – Kurczaka w sosie Alfredo

Mówią, że sos Alfredo to wcale nie włoska specjalność. Mówią, że znane jest jego kilkanaście odmian. Bez wątpienia to prosty i wyborny dodatek do mięsa i makaronu.

Składniki: 

4 piersi z kurczaka

olej roślinny

sól, pieprz

Sos Alfredo:

1/2 kostki masła

200 g serka śmietankowego

70 g sera tartego

2 szklanki mleka

4 ząbki czosnku

sól, pieprz

400 g makaronu

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone w kostkę cienko piersi z kurczaka smażymy na oleju na patelni.
  1. Jednocześnie przyrządzamy sos Alfredo:

Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy serek śmietankowy, ser tarty i wyciśnięty czosnek. Dolewamy powoli mleka cały czas mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Nie możemy gotować zbyt długo, by sos nie stał się zbyt gęsty.

  1. Nastawiamy makaron.
  1. Kiedy kawałki piersi z kurczaka będą rumiane zalewamy je sosem i jeszcze przez chwilę trzymamy na patelni.
  1. W tym czasie odcedzamy makaron dorzucamy na patelnię, wszystko mieszamy.

Smacznego!

PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku

https://www.facebook.com/BonTonItalia/ – Bon Ton Italia

Dziękujemy!

Dodaj komentarz