Kasztany z San Zeno, smak włoskiej jesieni

Sposób przyrządzenia jednego z włoskich przysmaków jesieni – kasztanów, nie wymaga praktycznie komentarza. Rozgrzanie piekarnika do 220 stopni, nacięcie kasztanów od góry dwoma cięciami – X, wreszcie 15-20 min pieczenia i gotowe (można je także usmażyć na suchej patelni). W Italii sprzedaje się je często wprost ze specjalnych prażarników, ale dla kwestii smakowych nie ma to niemalże znaczenia.

Ważny jest wybór dobrej, jadalnej odmiany kasztanów. A tych jest kilka. Najlepiej szukajmy tych, oznaczonych klasą DOP, pochodzących z San Zeno. Uchodzą za najwspanialsze!

Kasztany z San Zeno (Marrone di San Zeno) – kasztany pochodzące z Wenecji Euganejskiej, uprawiane w regionie Monte Baldo, w prowincji Verona. Od średniowiecza (pierwsze źródła dotyczące kasztanów z San Zeno pochodzą z XIII wieku) były przysmakiem obszaru zamkniętego między zboczem Monte Baldo, jeziorem Garda, doliną Vallagriny i rzeką Piawą. Spożywane są po ugotowaniu lub wyprażeniu, a także jako dodatek do wyrobów cukierniczych. Najlepiej komponują się z aromatycznymi winami słodkimi i lekkimi czerwonymi. W średniowieczu podawano je w dniu Świętego Marcina podczas obchodów dziękczynnych za urodzajny rok, a także podczas uroczystości pogrzebowych.

bti

Uważa się, że najlepsze kasztany rosną w lasach na wysokości powyżej 250 metrów nad poziomem morza. Charakteryzuje je owalny kształt ze spłaszczonym wierzchołkiem i słodki smak. Wielkość nie jest cechą określoną wymaganiami, mniejsze owoce najczęściej używane są w przemyśle cukierniczym. Cechą niezbędną jest występowanie nie więcej niż trzech owoców w łupinie, w kilogramie nie może być więcej niż 120 i mniej niż 50 kasztanów, kolor jasnobrązowy z ciemniejszymi smugami. Kasztany z oznaczeniem DOP muszą pochodzić z rdzennych odmian.

Proces produkcji przybiera dwie formy (mające oznaczenie na wiązkach) – „novena” są zanurzane w wodzie przez 9 dni, natomiast „rissara” suszy się na powietrzu przez okres od 8 do 15 dni.

bti

W San Zeno di Montagna na przełomie października i listopada odbywa się Festa del Marrone di San Zeno di Montagna. Serwuje się wtedy piwo kasztanowe produkowane na kasztanach ze znakiem DOP.

Reklamy

2 thoughts on “Kasztany z San Zeno, smak włoskiej jesieni

  1. Kasztany jadłam kiedyś przy okazji podróży do Francji, smakowały wyśmienicie:) Ciekawa jestem, jak mocno różnią się te przygotowywane przez Włochów od tych francuskich:)

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s