QUIZ – ILE WIESZ O KUCHNI WŁOSKIEJ (CZ. III)

bti

(odpowiedzi poniżej)

1. Statystycznie mieszkaniec Włoch zjada rocznie około:
a) 120 kg makaronu
b) 26 kg makarony
c) 5 kg makaronu
d) 65 kg makaronu

2. Światowy dzień makaornu wypada:
a) 15 lutego
b) 22 kwietnia
c) 10 sierpnia
d) 25 października

3. W celu fermentacji sardyńskiego sera Casu marzu:
a) wprowadza się do niego larwy much
b) zakopuje się go w nawozie
c) obtacza się go pajęczynami
d) pozbawia sie go dostępu światła

4. Zabaglione pochodzi z okolic:
a) Neapolu
b) Palermo
c) Wenecji
d) Parmy

5. Kalabryjska kiełbasa o konsystencji nadającej się do rozsmarowywania na pieczywie to:
a) Kanitti
b) Gnucchi
c) ‚Nduja
d) ‚Ndgra

6. Sycylijskie danie wyrabiane klasycznie z wołowych wnętrzności to:
a) Caldume
b) Masala
c) Patucciu
d) Vigatella

7. Zupa (crema) solferino (której nazwa podchodzi od przypowieści, że angielski oficer zaserwował je w dzień pamiętnej bitwy oddziałom włoskim) pochodzi z:
a) Sycylii
b) Lombardii
c) Kampanii
d) Kalabrii

bti

Quiz – część I

Quiz – część II

ODPOWIEDZI:
1. b), 2. d), 3. a), 4. c), 5. c), 6. a), 7. b)

Advertisements

3 thoughts on “QUIZ – ILE WIESZ O KUCHNI WŁOSKIEJ (CZ. III)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s