Przepis na… – cantucci, biszkopciki z Prato

Cantucci znane są także jako biscotti di Prato – biszkopciki z Prato. Bezsprzecznie pochodzą z Toskanii i stanowią regionalny przysmak, który stał się znany na całym świecie. Nie są tak znane jak tiramisu czy semifreddo, lecz stanowią bardzo prostą, łatwą do przygotowania słodką przekąskę.

bti

pół kilo mąki

250 gramów całych migdałów

szklanka cukru

łyżka miodu

łyżka proszku do pieczenia

4 jajka

szczypta soli

  1. Zaczynając przygotowania do wypieku ciasteczek należy wyparzyć migdały wrzątkiem, a następnie je obrać. Obrane wkładamy na gorącą blachę do piekarnika na ok. 10 minut (nieobrane migdały można także uprażyć na suchej patelni). Po wyjęciu siekamy na duże kawałki.

  1. Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem, miodem, proszkiem do pieczenia, migdałami i solą. Zagniatamy ciasto, a następnie formujemy je w podłużne, spłaszczone wałki – o szerokości 3-4 cm. Po wierzchu możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je około kwadransa w temperaturze 180 stopni.

  1. Po wyjęciu z piekarnika od razu kroimy w poprzek (w ukośne plastry) i wkładamy z powrotem do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę i pieczemy aż się przyrumienią z każdej strony (po ok. 6-8 minut.

Pamiętajmy, że najlepszą zaletą cantucci jest ich długi okres przydatności do spożycia. Przechowywane w szczelnym pudełku zachowają chrupkość i świeżość. Przed zjedzeniem, tradycyjnie, cantucci macza się w kawie lub winie.

Smacznego!

PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy!

Reklamy

5 uwag do wpisu “Przepis na… – cantucci, biszkopciki z Prato

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s