10 kolejnych trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni

bti

  1. Aby zapobiec wykipieniu wody, na garnku, w którym się gotuje wystarczy położyć drewnianą łyżkę.

  1. Czosnek można szybko obrać rozgniatając go naczyniem lub bokiem noża, wtedy wystarczy wytrząsnąć łupinki np. w szklance.

  1. Aby ryż po ugotowaniu był śnieżnobiały, wystarczy wycisnąć do wody sok z cytryny.

  1. Aby zapobiec nieprzyjemnemu zapachowi gotującej się zupy kalafiorowej, do garnka wystarczy wrzucić skórkę suchego chleba i zaraz ją wyjąć.

  1. Aby kostki lodu były przejrzyste, należy zrobić je z przegotowanej lub mineralnej wody.

  1. Świeżość jajka można sprawdzić zanurzając je w szklance wody. Jajko najświeższe będzie najcięższe i spocznie szybko na dnie. Jajka starsze będą powoli tonęły lub utrzymają się na powierzchni.

  1. Aby jajko nie pękło i dobrze się obierało, przed gotowaniem na jego czubku wystarczy zrobić małą dziurkę, a wodę delikatnie posolić.

  1. Aby przyspieszyć rozmrażanie, mrożonkę można zalać gazowaną wodą mineralną.

  1. Aby pieczone przez nas pieczywo miało kruchą, chrupiącą skórkę, można ją posmarować żółtkiem jajka.

  1. Panierka na mięsie lepiej się trzyma, jeżeli opanierowane danie włożymy na kilkanaście minut do lodówki.

  Część I wpisu – TUTAJ

ciąg dalszy najpewniej nastąpi… 

bti

Advertisements

One thought on “10 kolejnych trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s