Przepis na… – oliwki faszerowane i o oliwkach słów kilka

Ostatnio na naszej stronie opisywaliśmy Wam oryginalną włoską oliwę z oliwek. Dziś kilka słów o owocach dzięki którym powstał ten wyborny produkt.

bti

Kiedy dojrzewają przybierają różne kolory. Zielony, następnie żółty, fioletowy, aż w końcu osiągają piękną, głęboką czarną barwę. W tym momencie ich miąższ staje się miękki. Jest to stopniowy i powolny proces, zwłaszcza w tych miejscach gdzie nasłonecznienie jest mniejsze. W ostatnim stadium jakie osiągają oliwki miąższ staje się lżejszy i marszczy się.

Własnie dlatego tak istotny jest okres zbiorów. Oliwki powinno się zbierać w odpowiednim momencie kiedy są jeszcze twarde i mięsiste.

We Włoszech zbiory zaczynają się w okresie od listopada do grudnia, w wielu regionach poprzez ukształtowanie terenu i dbałość o najwyższą jakość oliwki wciąż zbierane są ręcznie.

Zrywa się je za pomocą tzw grzebienia, który występuje również w wersji mechanicznej, bądź pod oliwnymi drzewami rozciąga się specjalne płachty, na które oliwki są strącane.

bti

Oliwki faszerowane

100 gramów mielonego mięsa
15 dużych zielonych oliwek bez pestek
2 jajka
mąka i tarta bułka
1 mała cebula dymka
1 mała młoda marchewka
1 małą łodyżka selera naciowego
oliwa z oliwek
parmezan
świeże zioła
masło
parmezan
kieliszek białego wytrawnego wina

Masło rozpuszczamy z oliwą z oliwek. Podsmażamy startą cebulkę, marchew i seler naciowy dodajemy mięso, wcześniej zmielone i kieliszek wina. Gotujemy aż woda odparuje. Dodajemy starty parmezan świeże zioła i jajko. Masą faszerujemy oliwki , następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej. Smażymy i solimy do smaku 🙂

Przepis sprawdza się idealnie jako przekąska. Faszerowane oliwki wyśmienicie smakują podane z kieliszkiem wina!

PS

Jeśli Wam smakuje, zapraszamy do polubienia nas na Facebook’u:

https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078Bon Ton Italia

Dziękujemy!

Advertisements

One thought on “Przepis na… – oliwki faszerowane i o oliwkach słów kilka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s