Przepis na… – Lasagne Verdi alla bolognese

Makaron w postaci dużych, prostokątnych płatów, zapieczony z farszem pod sosem beszamelowym to idealna potrawa na obiad we dwoje lub kolację ze znajomymi. Włosi kochają lasagne bolognese i napoli, każdą. My pokusiliśmy się o zrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy.

bti

ciasto:

pół kilograma mąki pszennej
3 jajka
300 gramów szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek

farsz:

220 gramów mięsa mielonego
40 gramów boczku
40 gramów masła
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
1 marchew
1 szklanka rosołu
kilka goździków
3 łyżki passaty pomidorowej

beszamel:

100 gramów mąki pszennej
100 gramów masła
1 litr mleka
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

+ parmezan i świeże zioła

Szpinak myjemy, gotujemy i siekamy. Resztę składników na ciasto łączymy i dodajemy do nich szpinak. Ciasto zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem na około 40 minut.

Po upływie czasu rozwałkowujemy ciasto i formujemy z niego prostokątne płaty. Przygotowujemy beszamel
– Rozpuszczamy masło z mąką, dodajemy mleko i przyprawy.

Boczek kroimy i razem z posiekanymi warzywami smażmy na maśle, następnie dodajemy mielone mięso, bulion oraz passatę i goździki.

Płaty ciasta gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Naczynie żaroodporne albo blachę prostokątną smarujemy masłem. Na spód kładziemy ciasto, smarujemy je beszamelem i ciepłym farszem. Powtarzamy czynność do uzyskania kilku warstw. Następnie całość posypujemy startym parmezanem i świeżymi ziołami . Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

bti

Smacznego!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – Lasagne Verdi alla bolognese

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s