Przepis na… – Zuppa di cozze

Danie popularne w kuchni całych Włoch. Na północy zwane często brodetto (dodaje się także ryby), na Sycylii często używa się krewetek. Proste i łatwe w przyrządzeniu, a olśniewające śródziemnomorskim smakiem. Wspaniałe jako przystawka, ale i jako główne danie spożywane z przypieczonym pieczywem maczanym w oliwie.

bti

3 ząbki czosnku
1 kg małży w muszlach
1 mała cebula
700 g pomidorów
200 ml wytrawnego, białego wina
oliwa
estragon
pietruszka
sól pieprz

W rondlu szklimy czosnek, cebulę i dodajemy oczyszczone małże.
Kilka minut smażymy.
Dodajemy pomidory, pietruszkę, estragon i trzymamy na niewielkim ogniu do zagotowania – dopóki małże się nie otworzą – te zamknięte usuwamy.
Dolewamy wino i czekamy aż wywar się zredukuje, dusimy kolejne 10 minut.
Doprawiamy pieprzem i solą.

Smacznego!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – Zuppa di cozze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s