Kilka słów o kawie – arabica i robusta

W światowym rynku liczą się właściwie dwa gatunki kawy. Stanowią ponad 90% produkcji i tworzą większość mieszanek, po które sięgamy co dnia. Oto kilka słów na ich temat.

caffe

Arabica – najdawniej uprawiany gatunek kawy, pochodzący z etiopskich wyżyn. Udokumentowane są jej zbiory już w XII wieku w Jemenie. Produkcja arabiki stanowi około 3/4 produkcji światowej.

Kawowce pełną dojrzałość osiągają dopiero w wieku siedmiu lat. Najczęściej plantacje arabiki znajdują się na wysokości pomiędzy 1000-1600 m n.p.m. Rośliny znoszą niskie temperatury, chociaż najdogodniejsze warunki to  15 – 24 stopnie Celsjusza. Dzikie drzewka osiągają do 15 metrów wysokości, jednak na plantacjach są przycinane do wysokości 2 – 3 metrów.

Owoce są podłużne, licząc około 1 cm długości. Ze względu na ich nierównomierne dojrzewanie, powinny być zbierane ręcznie, aby wyeliminować te niedojrzałe lub przerośnięte, których jakość jest znacznie niższa. Metoda polegająca na strzepywaniu owoców z drzewa na maty uchodzi za szybką, ale pozwala jedynie na oddzielenie tych najmłodszych.

Z pojedynczej rośliny uzyskuje się od 1 do 5 kg owoców. W każdym z nich znajdują się dwa ziarna. W zależności od regionu upraw sadzenie i zbiory mogą trwać cały rok (np. Jawa) lub mieć stałe pory.

Za najdoskonalsze kawowe podgatunki arabiki uchodzą etiopski Sidam, jamajski Blue Mountain, Tarrazú i gwatemalska Antigua.

Arabika jest jedynym gatunkiem kawy, który nie wymaga żadnych domieszeków w celu uzyskania dobrej jakości naparu.

caffe

Robusta – zwana także kawą kongijską, została odkryta dopiero w XIX wieku w Afryce. Ten gatunek kawy owocuje znacznie szybciej od arabiki . Zawierając od niej dużo więcej kofeiny (nawet czterokrotnie) oraz mając wyższą kwaskowość, służy do wzmocnienia mieszanek.

Produkcja robusty stanowi około 20% produkcji światowej, wobec czego udział na rynku innych gatunków jest minimalny (właściwie zauważalna jest jedynie Liberika).

Uprawa robusty jest łatwiejsza, a rośliny mniej wymagające. Wynika to z faktu, że arabika ma 44 chromosomy, zaś robusta jedynie 22. Robusta jest przy tym niezalecana osobom cierpiącym na choroby żołądka. Warto wspomnieć, że ta odmiana pomaga w uzyskaniu pianki – crema.

test2

Advertisements

One thought on “Kilka słów o kawie – arabica i robusta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s