Przepis na… – Granita, sycylijski deser lodowy

Granita to deser lodowy – sorbet, szczególnie popularny na Sycylii. Istnieje wiele wersji smakowych – pomarańczowe, cytrynowe czy mandarynkowe – wedle potrzeby podniebienia. Idealny na upalne popołudnia, nie tylko pod sycylijskim słońcem.

bti

2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
5 cytryn

Cytryny sparzamy. Z jednej z nich ścieramy łyżeczkę skórki. Gotujemy wodę i cukier, czekając aż powstanie syrop. Z cytryn wyciskamy sok i mieszamy go z syropem (musimy odczekać aż będzie miał temperaturę pokojową) oraz startą skórką. Wstawiamy do zamrażalnika. Co 30 minut sorbet musimy przemieszać widelcem. Kwadrans przed podaniem granitę przekładamy do lodówki, żeby zmiękła.  Możemy udekorować skórką cytrynową, albo plasterkiem cytryny.
Smacznego!

5 uwag do wpisu “Przepis na… – Granita, sycylijski deser lodowy

  1. Wspaniały! Wygląda przepięknie, na lato idealny! Uwielbiam takie orzeźwiające desery, szczególnie z cytrusów. ja bym jeszcze dodała listki melisy albo ewentualnie mięty (melisa z resztą chyba jest na zdjęciu).

    Polubienie

Dodaj komentarz