Granita to deser lodowy – sorbet, szczególnie popularny na Sycylii. Istnieje wiele wersji smakowych – pomarańczowe, cytrynowe czy mandarynkowe – wedle potrzeby podniebienia. Idealny na upalne popołudnia, nie tylko pod sycylijskim słońcem.
2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
5 cytryn
Cytryny sparzamy. Z jednej z nich ścieramy łyżeczkę skórki. Gotujemy wodę i cukier, czekając aż powstanie syrop. Z cytryn wyciskamy sok i mieszamy go z syropem (musimy odczekać aż będzie miał temperaturę pokojową) oraz startą skórką. Wstawiamy do zamrażalnika. Co 30 minut sorbet musimy przemieszać widelcem. Kwadrans przed podaniem granitę przekładamy do lodówki, żeby zmiękła. Możemy udekorować skórką cytrynową, albo plasterkiem cytryny.
Smacznego!
Wygląda pysznie! Czytając przepis to chyba nie jest to trudne do zrobienia, a już czuję ten smak.. Uwielbiam granitę ! : )
PolubieniePolubienie
Jest pyszne! Trzeba uważać, żeby nie dodać za dużo cytryn i przełożyć przed podaniem do lodówki 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniały! Wygląda przepięknie, na lato idealny! Uwielbiam takie orzeźwiające desery, szczególnie z cytrusów. ja bym jeszcze dodała listki melisy albo ewentualnie mięty (melisa z resztą chyba jest na zdjęciu).
PolubieniePolubienie
Tak to melisa, można dodać mięty, spotkałem się także z wersją z … bazylią!
PolubieniePolubienie