Przepis na… – Insalata pantesca, niesycylijski smak Sycylii

Pantelleria jest najbliższą Afryki wyspą Włoch. Znajduje się jedynie 70 km od wybrzeży Tunezji i 100 km od Sycylii. Tytuł honorowego obywatela wyspy nosi Giorgio Armani. Tyle suchych faktów.

Od nazwy wyspy pochodzi bowiem jedna z najbardziej charakterystycznych… sycylijskich sałatek – insalata pantesca.

bti

500 g ziemniaków
300 g pomidorów koktajlowych
20 g kaparów
cebula czerwona
5 łyżek oliwy
30 g czarnych oliwek
1/2 szklanki octu z czerwonego wina
sól, pieprz, oregano
bazylia

Ugotowane osolone ziemniaki kroimy na plasterki. Pomidory kroimy na pół i wyciskamy. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z ziemniakami, pomidorkami, dodajemy kapary, czarne oliwki. Polewamy oliwą oraz octem, dodając do smaku sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotowe.

Smacznego!

Advertisements

One thought on “Przepis na… – Insalata pantesca, niesycylijski smak Sycylii

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s