Jak odróżnić czosnek europejski od chińskiego? Fakty i mity.

Jakiś czas temu pojawiło się mnóstwo teorii dotyczących chińskiej, czosnkowej nawały na Europę. Lokalni producenci bili na alarm, ostrzegając przed śmiertelnym niebezpieczeństwem dalekowschodnią trucizną, uprawianą przy użyciu najgorszych nawozów. Media szybko podłapały temat. Rozpisywano się o tym, jak poznać skąd czosnek pochodzi, jakie metody zastosować by ten chiński zaświecił w nocy, a nawet doszukiwano się międzynarodowego spisku koncernów farmaceutycznych.

Wszystko to bzdura.

Niestety, właśnie tak. Na podstawie samego wyglądu nie da się rozróżnić czosnku polskiego, włoskiego czy hiszpańskiego od tego pochodzącego z Azji, gdyż istnieje mnóstwo gatunków tego warzywa.

Ale po kolei.

bti

Czosnek pochodzi najprawdopodobniej właśnie z Chin, gdzie był uprawiany już 3000 lat p.n.e. Człowiek szybko poznał się na jego leczniczych i smakowych właściwościach i rozpowszechnił na niemal całej półkuli północnej.

Wizerunek warzywa znajduje się w egipskich zabytkach, w pałacu Knossos na Krecie, a także w Pompejach.

Co z tym kolorem i wielkością?

Istnieje całe mnóstwo gatunków śnieżnobiałego czosnku. Są one uprawiane zarówno w Polsce, Włoszech jak i w Chinach. Rzeczywiście, większość czosnku chińskiego eksportowanego do Europy jest biała, ale wynika to z faktu, że właśnie taki jest tu najpopularniejszy. Bezwątpienia docierają do nas także odmiany fioletowawe, różowawe, szarawe itd.

Wielkość także nie ma żadnego znaczenia. Jak powyżej jest to jedynie kwestia gatunkowa.

Dla niedowiarków, w samej Polsce uprawia się kilkanaście gatunków czosnku. Warto przytoczyć, że uznawany za najlepszy, włoski uchodzi właśnie czosnek biały polezyjski (Aglio Bianco Polesano). Uprawiany w zakątku Regionu Veneto, zwanego „Krainą wielkich rzek”. Ten długi na niecałe 100 km i szeroki na 18 km obszar jest wciśnięty między dwie wielkie rzeki – Adygę i Po i od wschodu Morze Adriatyckie. W konsekwencji takiego położenia gleba polezyjska jest bardzo żyzna i bogata w fosfor – dzięki, któremu czosnek jest niemal śnieżno biały.

Podobnie gatunkowymi są sprawy chropowatości, kształtu, odchodzenia łupinki czy ilości ząbków.

 bti

W takim razie, czy da się rozróżnić czosnek z Europy od chińskiego?

Poza oznaczeniem na metce produktu, istnieje kilka sposobów. Przede wszystkim cena. Ten polski, czy włoski będzie droższy (często nawet kilkukrotnie) od sprowadzanego. Poza tym, chińskie główki nie wypuszczają pędów – są specjalnie zakonserwowane, aby nie dopuścić do takiego popsucia towaru w transporcie.

Czosnki uprawiane w Europie, częściej są sprzedawane w wiązankach. To także kwestia transportu.

Oczywiście, większe prawdopodobieństwo lokalnej proweniencji mają te główki, które wyglądają brzydziej, są mniejsze i nierówne (tak wygląda także ceniony czosnek zimowy). Chińczycy doskonale wiedzą, że w Europie kupuje się oczami, ale jeżeli wypromuje się zwalczanie takiego czosnku, na pewno zaczną dostarczać te brzydsze gatunki…

Reasumując, dobrze jest zasadzić swój czosnek. To nic trudnego, a wtedy mamy pewność, że używamy czegoś całkowicie naturalnego.

bti

Advertisements

4 thoughts on “Jak odróżnić czosnek europejski od chińskiego? Fakty i mity.

    1. Z ząbków, wsadzonych „piętką” w dół – pionowo. Najlepiej na przełomie marca i kwietnia (chociaż sadzenie ozime także w październiku), z ząbków wybranych z dużych, zdrowych główek. Odmiany jare na głębokości ok 5 cm, ozime 10 cm. Nie ma to jak domowy czosnek! 😉

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s