Przepis na… – Crema al croccante, chrupki deser

Oto jeden z zimnych deserów, który w upalne dni smakuje nie gorzej od wybornego semifreddo. Delikatny, aksamitny smak kremu, idealnie łączy się z chrupkością migdałów i orzechów.

To bardzo prosty przepis, który jesteśmy w stanie przygotować w domowym zaciszu. O uznanie gości nie będziemy musieli zabiegać.

bti

pół litra mleka
4 żółtka
200 gram cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 gram mąki tortowej
60 gramów migdałów
60 gramów orzechów (pistacje, włoskie, ziemne)
5 łyżek wody

Orzechy i migdały prażymy na patelni przez 5-10 minut. Cukier (120 gramów) karmelizujemy z wodą i dodajemy prażone orzechy wraz z migdałami. Całość przekładamy na papier do pieczenia, wyrównujemy łyżką i pozostawiamy do ostygnięcia. 
W tym czasie przygotowujemy krem. Pozostały cukier mieszamy z żółtkami, wlewamy gorące mleko i dosypujemy oba rodzaje mąki cały czas mieszając, tak by nie powstały grudki. Masę podgrzewamy by zgęstniała. Kiedy odrobinę ostygnie wlewamy ją do pucharków. Wierzch posypujemy posiekanym karmelem. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki. 
Smacznego!
Reklamy

2 uwagi do wpisu “Przepis na… – Crema al croccante, chrupki deser

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s