Przepis na… – Strozzapreti, kluski z ricotty

Ricotta jest serem, który  w smaku przypomina nieosolony twarożek. Produkowana jest z serwatki, pozostałej po serach podpuszczkowych, w procesie tzw. drugiego gotowania – „ricotta”. Na rynku możemy znaleźć również ricottę z pełnego mleka, bardzo popularną w Stanach Zjednoczonych. We Włoszech produkowana jest tradycyjnie między innymi w Bazylikacie i Kalabrii. Lokalne różnice w konystencji lub posmaku sera uzasadniły wprowadzenie kilku kategorii produktu:
ricotta, ricotta forte, ricotta secca, ricotta romana, ricotta affumicata.

Ricotta doskonale smakuje jako dodatek do ciast i deserów, znakomicie komponuje się z pieczywem i makaronami. Zawiera 20- 30% tłuszczu.

bti

Przepis

Kluseczki:

kilka garści świeżego szpinaku
400 gramów sera ricotty
parmezan
2 jajka
25 gramów bułki tartej
100 gramów mąki

Sos:

2 małe cebule
kilka ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
pęczek natki pietruszki
passata pomidorowa – przepis tutaj
świeże zioła
sól, pieprz

Mieszamy ricottę szpinak, jajka, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku.
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy natkę i passatę. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Z powstałej szpinakowo – serowej masy formujemy małe kluseczki, obtaczamy je w mące i wrzucamy powoli do wrzącej wody. Kiedy kluski zaczną wypływać na powierzchnię, wyjmujemy je i przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pomidorowym sosem. Całość posypujemy tartym serem (parmigiano / grana padano) i zapiekamy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 

Buon appetito!
Reklamy

2 uwagi do wpisu “Przepis na… – Strozzapreti, kluski z ricotty

  1. Pingback: Bon Ton Italia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s