Przepis na… – semifreddo, wspaniały deser lodowy

Kiedy za oknem na dobre zagościła wiosna, świeci piękne słońce i czuć zbliżające się wakacje, często przychodzi ochota na lody. Oczywiście, te słodkie o głębokim smaku, powodują u miłośników łakoci wspomnienie letnich wakacji. Przywołują na myśl zalane słońcem, wąskie uliczki włoskich miast, zapach lata. Zresztą, kto był choć raz i spróbował – ten sam wie.

Ten przepis udowodni, że wcale nietrudno przyrządzić włoski deser w domowym zaciszu i chociaż na chwilę przenieść się w krainę słodkiego dolce vita.
Semifreddo, czyli „na wpół zmrożone”, to deser lodowy. Ma półtwardą konsystencję. Kusi słodyczą bezy i kwaskową nutą świeżych owoców.
bti

( przepis na dwie keksówki)
1l śmietany 35%
200 gramów bez
4 jajka
6 łyżek cukru pudru
100 gramów borówek
100 gramów malin
duża mleczna czekolada ( najlepiej z wafelkami/ herbatnikami/ orzeszkami)
 garść pistacji
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel, Białka ubijamy na pianę z dodatkiem odrobiny soli. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej pokruszone bezy, kogel mogel, owoce, pokrojoną w nieregularne kawałki czekoladę i pistacje. Na samym końcu dodajemy sztywną pianę z białek. Delikatnie mieszamy. 
Keksówki wykładamy folią spożywczą (tak aby wystawała ponad brzegi na około 5 cm). Napełniamy je masą. Wierzch dekorujemy owocami i okruszkami bezy. 
Zamrażamy. 
Deser gotowy jest do spożycia po około 3 godzinach.

Buon appetito…

PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy!

6 uwag do wpisu “Przepis na… – semifreddo, wspaniały deser lodowy

  1. Super. A czy masz jakiś patent na to, żeby semifreddo nie wychodziło za twarde? nie wiem czemu, zawsze jak wyciągnę z zamrażalnika, to muszę odczekać, bo nie da się nawet pokroić… A wszystko robie zgodnie z przepisem.

    Polubienie

    1. Zazwyczaj, jeżeli szykuje się semifreddowa wyżerka, przed podaniem trzymamy je 30 min w lodówce. Wtedy otrzymuje właściwą konsystencję, a jednocześnie jest orzeźwiająco chłodne. Podobnie jak większość deserów lodowych, najlepiej je właśnie przekładać około pół godziny przed podaniem do komory lodówki.

      Polubienie

Odpowiedz na Bon Ton Italia Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s