Przepis na… – pesto, smak dalekomorskich przygód

Pesto jest przysmakiem w całych Włoszech, ale to najsłynniejsze – zielone, zwane alla genovese, pochodzi z Ligurii. Genueńczycy, w tym prawdopodobnie sam Krzysztof Kolumb, zabierali je na morskie wyprawy, gdyż przeciwdziała szkorbutowi.

Sycylijska, czerwona odmiana pesto, zawiera suszone pomidory i stała się symbolem słonecznego południa Italii. Przepis na jedno i drugie jest wyjątkowo prosty, wszak to sos tradycyjny, dla którego nie potrzeba specjalistycznych maszyn i wyszukanych składników. Jedynym wyzwaniem może być znalezienie marmurowego moździerza, który można zastąpić nawet solidnym kubkiem lub przystosowanym do blendera naczyniem.

bti

Świeże liście bazylii (50 g) ubijamy (miksujemy) z dwoma ząbkami czosnku i 20 g orzeszków piniowych. Dodajemy pół szklanki oliwy, 10 g startego parmezanu i mieszamy aż osiągniemy gładką konsystencję (drobinki składników mogą pozostać). Do smaku dodajemy sól i czarny pieprz.

Należy pamiętać, że pesto nie powinno być długo podgrzewane, gdyż wysoka temperatura nadaje mu gorzkawego posmaku. Jednakże, sos idealnie nadaje się do mrożenia – wtedy ser powinniśmy dodać dopiero przed użyciem.

Reklamy

2 thoughts on “Przepis na… – pesto, smak dalekomorskich przygód

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s