Przepis na sycylijski przysmak – crocchè

Sycylijska odmiana francuskich croquettes, nazywana włoskim daniem ulicy. Mniej popularna niż amerykańskie frytki czy hamburgery, ale równie pożywna i łatwa w przyrządzeniu.  Lubiana także w Neapolu, gdzie jest znana pod nazwą  panzarotti, natomiast w Palermo jako cazzilliDoskonała jako fast food oraz dodatek do mięs i sosów.

bti

Obieramy ziemniaki, kroimy je w niewielkie sześcienne kawałki. Gotujemy, a następnie odcedzamy. Odcedzone ziemniaki musimy ugnieść, wymieszać z kilkoma łyżeczkami oliwy z oliwek i dwoma jajkami. Dodajemy ser żółty (najlepiej w typie pecorino), sól i pieprz. Z całości ugniatamy dowolnej wielkości kulki lub wałki, które następnie smażymy na wolnym ogniu na patelni. Należy odczekać aż zrobią się złociste. Wtedy wyjmujemy i podajemy gorące.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na sycylijski przysmak – crocchè

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s