Spritz – orzeźwiający smak Italii

Spritz, zwany także Spritz Veneziano, jest jednym z najpopularniejszych drinków w północnych Włoszech. Jego historia sięga czasów habsburskiej zwierzchności nad okolicami Wenecji. Nieprzywykli do lokalnych, dość mocnych i wyrazistych win, przybysze z monarchii austriackiej prosili o dolewanie do nich wody (niem. spritzen).

spritz

Początkowo spritz był więc jedynie mieszanką białego lub czerwonego wina i świeżej wody. W pierwszej dekadzie XX wieku zastąpiła ją wysoko-gazowana woda z nowego wynalazku – syfonu. Dzięki temu, spritz mógł powstawać na bazie niegazowanych win. Mimo wszystko, do dnia dzisiejszego za najlepiej pasujący trunek do drinka uważa się właśnie Prosecco.

Jako wzbogacenie smakowe często używa się Aperolu lub Campari (warto spróbować także Blue Curaçao). Właśnie orzeźwiający smak i wspaniała barwa Spiritza z Aperolem są nieodłącznym fragmentem włoskiego wspomnienia.

spritz

Aby przyrządzić wybornego Spritza w szklance należy wymieszać: 

60 ml Prosecco

40 ml Aperolu

wody sodowej

plasterek pomarańczy lub cytryny

lód

Advertisements

2 thoughts on “Spritz – orzeźwiający smak Italii

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s