Włoska kawa – 10 przykładów nieba w gębie

We Włoszech na każdym rogu, na każdej ulicy i w każdym zaułku znajdują się caffetterie, pasticcerie, caffe bary i inne przybytki kawowe. Niezależnie od nazwy, w środku znajduje się mniejszy lub większy ekspres, gablota z wszelkiej maści cornettami (rożkami z różnym nadzieniem), bomboloni (małymi pączkami), ciambelle (oponkami), croissantami, crostatami (kruchymi ciastami), cannoli (nadziewanymi rurkami), czy sfogliatine (drożdżówkami). Do ściany często przymocowana jest długa półka, służąca za bar dla stojących, przy której ułożone są najnowsze gazety, przede wszystkim La Stampa, La Repubblica i Gazzetta dello Sport. W pobliżu znajdzie się także miseczka z orzechami, nugatami lub innymi darmowymi przekąskami do kawy dla gości.

caffe

Często uderzający jest brak stolików. Zazwyczaj znajdują się one w drugim pomieszczeniu, a w lecie także przed lokalem. We Włoszech kawę pija się bowiem w biegu. Za luksus obsługi „do stolika” i możliwość dłuższego siedzenia należy doliczyć opłatę coperto (zazwyczaj wyszczególniona w menu) oraz servizio (napiwek).

Trzeba zapamiętać, że lokale nastawione na obsługę przede wszystkim turystów, które znajdują się na głównych arteriach i placach, będą nawet kilkukrotnie droższe od typowych, nierzadko rodzinnych kawiarenek. Szukając odpowiedniego lokalu najlepiej kierować się tam, gdzie właśnie „przestają” przy kawie miejscowi.

caffe

Trzeba pamiętać, że zamawiając caffè (caffè normale) otrzymamy to, co w Polsce określa się espresso – mocną bazę kawy, przeznaczoną do wypicia w dwóch łykach. To właśnie od caffè Włosi są uzależnieni. Od godzin południowych staje się ona ich głównym napojem, zastępując śniadaniowe cappuccino.

Jednakże we włoskich lokalach znajdzie się znacznie więcej odmian kawy:

1. americano – espresso z podwójną ilością wrzącej wody

2. caffè con panna – espresso z porcją bitej śmietany

3. caffè corretto – kawa z likierem, najczęściej grappą

4. caffè doppio – podwójna porcja espresso

5. caffè latte – kawa z mlekiem

6. caffè latte macchiato – kawa składająca się warstw mleka, espresso i piany

7. caffè lungo – lekka kawa, przelana w ekspresie większą ilością wody

8. caffè macchiato – espresso zabarwione ciepłym mlekiem

9. frappe – kawa z lodami, rozmaicie podanymi

10. mocha – espresso z mlekiem i czekoladą

 caffe

Oprócz tego jest wiele dodatkowych mieszanek, przepisów i nazw lokalnych. Na kawową nudę narzekać na pewno nie można.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Włoska kawa – 10 przykładów nieba w gębie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s