Prosecco – włoskie wino musujące, jak wybrać najlepsze?

Prosecco to włoskie wino musujące wytwarzane tradycyjnie w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska, gdzie jest chronione oznaczeniem DOC.
Pierwsza wzmianka o Prosecco przypisywana jest Anglikowi Fynes Morysonowi, który odwiedzał północne Włochy w 1593 roku. Po raz pierwszy w książce, Prosecco znalazło się natomiast w 1754 roku, w „Il roccolo Ditirambo” napisanej przez Aureliano Acantiego.

Prosecco

Rocznie produkuje się około 150 milionów butelek Prosecco, z których większość pochodzi z rejonów Conegliano i Valdobbiaden. To właśnie tam działa prawie 200 producentów zrzeszonych w Consorzio per la Tutela del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene. Ponad 60% Prosecco jest eksportowanych, a reszta pokrywa zapotrzebowanie na terenie Italii.

Proces produkcji, zwany „metodo Prosecco” różni się od stosowanego przy powstawaniu m.in. szampana, będąc techniką prostszą i tańszą. Wino fermentuje w wielkich, hermetycznie zamkniętych zbiornikach, zabezpieczonych przed ulatywaniem gazu. Dopiero dalszym etapem jest przelanie Prosecco pod ciśnieniem do butelek.
Głównym szczepem w Prosecco musi być Glera (zw. także po prostu Prosecco), którego minimalna zawartość to 85%. Innymi użytymi dla zrównoważenia smaku bywają Bianchetta Trevigiana, Perera, Verdiso, Glera Lunga, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Pinot Nero, a nawet Chardonnay.

Oznaczenie na butelce – spumante, określa wysoki poziom gazowania trunku, natomiast frizzante i gentile zapewniają jego niższą gazowość. Prosecco spumante, które przechodzi podwójną fermentację jest droższe, ale w rzeczywistości nie ma istotnej różnicy walorów smakowych. Istnieje jeszcze niegazowane Prosecco Tranquillo, jednak jest w zasadzie nie eksportowane.

Dodatkowo wspomnieć należy o oznaczeniu Brut – dla Prosecco wytrawnego, Extra Dry – dla półwytrawnego i Dry – dla słodkiego.
Pamiętać należy, że Prosecco zawsze podaje się schłodzone.

Do czego pije się Prosecco? Najczęściej jako apéritif, ale także dodatek do owoców czy deserów. Prosecco jest także składnikiem słynnego koktajlu Bellini. Wynalazł go barman z weneckiego lokalu Harry’s Bar, gdzie bywał m.in. Ernest Hemingway.

Prosecco

Koktajl Bellini
Pięć brzoskwiń pomieszać w proporcjach 1/3 do 2/3 z Prosecco i zmiksować. Do smaku można dodać kilka świeżych malin lub wiśni.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s