Isola Bella – marzenie Napoleona

Wspaniale położone Lago Maggiore, to jezioro polodowcowe znajdujące się na granicy Włoch i Szwajcarii, w Alpach Zachodnich. Łagodny, śródziemnomorski klimat spowodował już od XIX wieku rozwój lokalnej turystyki uzdrowiskowej. Poza szeregiem uroczych i znanych miejscowości położonych nad jeziorem w tym Ascony, Locarno, czy Luino, ponad jego taflę wznosi się szereg wysp. Najpiękniejsze z nich to Wyspy Borromee.

Isola Bella

Nazwa swoistego archipelagu pochodzi od rodziny książąt Borromee (pl. Borromeuszy), którzy władali nimi już w XIV wieku. W ich skład wchodzi Isola Bella, Isola del Pescatori, Isola Madre oraz kilka bezludnych wysepek skalistych. Najwspanialszą z archipelagu, jak sama nazwa wskazuje, jest właśnie Isola Bella. Mierząca 320 metrów długości i niecałe 200 szerokości, do 1632 roku była niezamieszkała. Wtedy też Carlo III, członek rodziny Borromeuszów, rozpoczął na wyspie budowę wspaniałego pałacu. Miał on być zadedykowany jego żonie Isabeli D’Addy.

Isola Bella

Dzisiaj pałac i jego ogrody botaniczne stanowią arcyciekawą atrakcję turystyczną. Nic dziwnego, w miejscu tym zauroczył się sam Napoleon Bonaparte, kilkukrotnie je odwiedzając. Ponoć, poza majestatycznymi widokami i eleganckim wystrojem pałacowych komnat, cesarzowi Francuzów do gustu przypadło Ravioli z serem ricotta i kasztanami w kremie maślano-truflowym. Był to lokalny, piemoncki specyfik, któremu i dzisiaj nie można się oprzeć.

trufle

Ravioli z serem ricotta i kasztanami w kremie maślano-truflowym

Kasztany (100 gr) gotować w lekko osolonej wodzie przez 30-40 min. Po ostudzeniu, posiekać je na jak najdrobniejsze kawałki i zmieszać z ricottą, parmezanem i żółtkiem. Do smaku przyprawić solą i pieprzem. Rozwałkować cieniutko dowolne pierożkowe ciasto, nałożyć farsz i zawijać.
Równocześnie przyrządzamy krem. Masło rozpuszczamy w rondelku. Wrzucamy pokrojoną w plasterki truflę (ewentualnie ekstrakt truflowy ze słoiczka) i podsmażamy je przez kilka minut, uważając aby całość nie przypaliła się.
Po krótkim gotowaniu, pierożki ravioli polewamy gotowym kremem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s