Risotto – jak przygotować najlepsze?

Są dwie teorie powstania risotto. Według jednej dotarło do Włoch z Azji wraz z Marco Polo, według drugiej, przepis i składniki dostarczyli Arabowie, którzy wkroczyli na Sycylię. Bez względu na to, która wersja jest prawdziwa, risotto jest dzisiaj sztandarowym daniem kuchni całego Półwyspu Apenińskiego, występując w wariacjach tak wielu, że nikt nie jest w stanie ich wszystkich spamiętać.

Dlatego ważne jest przyswojenie kilku najważniejszych, uniwersalnych zasad pozwalających na przygotowanie najlepszego dania typu risotto.

risotto

1. Niezbędny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami – najlepiej w typie Arborio lub Carnaroli. Ryż długoziarnisty i ryż wstępnie gotowany (preboiled) nie może zostać użyty, gdyż sklei się.

2. Przygotowujemy bulion, który będzie gorący gotowy do użycia za kilkanaście minut.

3. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek wymieszaną w równych proporcjach z masłem. Szklimy na niej cebulę (dodajemy ewentualnie peperoncino, czosnek, grzyby lub owoce morza).

4. Zdejmujemy zeszkloną cebulę (i inne ewentualne skłdniki sosu) i odkładamy do wolnego naczynia. Do rondla wsypujemy ryż. Smażymy go przez 5 minut, z powrotem dodajemy cebulę.

5. Całość zalewamy połową szklanki podgrzanego wcześniej wina (zimne zahrtuje ryż), czy czerwonego czy białego zależy od rodzaju przyrządzanego risotto.

6. Jak tylko wino nieco odparuje całość zalewamy stopniowo bulionem. Cały czas mieszamy aby ryż go wchłoną i dolewamy kolejną łyżkę wazową. Nie można użyć zbyt dużej ilości bulionu, jedynie tyle, ile ryż wchłania.

7. Etap poprzedni kontynuujemy dopóki ryż nie stanie się al dente. Wtedy dodajemy dwie łyżki masła i starty parmezan.

8. Należy podawać gorące.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Risotto – jak przygotować najlepsze?

  1. wino reguluje kwasnosc potrawy , musi wyparowac ,a nastepnie podlewa sie ryz goracym bulionem lub nawet wrzatkiem do wysokosci 2 mm nad ryzem, nie wiecej. Od momentu wyparowania ryzu , gotuje sie on ok 14 min, nastepnie sprawdzamy czy ryz jest al dente (gryziemy ryz i powinnien pojawic sie w srodku maly, bialy pukt surowego ryzu. Wrzucamy maslo i starty ser grana albo parmiggiano. Przykrywamy pokrywka na 2 min. Nastepnie dokonujemy czynnosci zw. mantecare. https://www.youtube.com/watch?v=nxR4JRfvjDQ. smacznego:)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s