Wino Chianti – jak wybrać najlepsze?

Już w 1716 roku pojawiły się pierwsze regulacje dotyczące winiarskiego regionu Lega del Chianti zwanego później Provincia del Chianti. Apelacja Chianti, obejmująca znaczną część Toskanii – pomiędzy Florencją i Sieną – nabrała swojego dzisiejszego kształtu w 1932 roku. Została wówczas podzielona na siedem mniejszych obszarów: Classico, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano i Rùfina. To właśnie rejon Chianti Classico jest tym, na stokach którego już w XVIII wieku uprawiano winorośl przede wszystkim szczepu sangiovese.

Chianti

Dzisiaj, aby wino mogło nosić miano Chianti, zawartość szczepu sangiovese musi wynosić co najmniej 80%. Przesądza to o tym, że nie możliwe jest uzyskanie białego wina o tej nazwie. Ze względu na znaczą kwasowość często dodawane jest kilka lub kilkanaście procent winogron z innych szczepów. Warto zwrócić uwagę, że wykorzystywane do tego szczepy acnaiolo i ciliegiolo także pochodzą z Toskanii i już sam ten fakt uzasadnia i wzbogaca taką mieszankę.

Poza oznaczonym klasyfikacją DOCG Chianti Classico, za najlepsze subapelacje Chianti uznaje się Chianti Colli Senesi oraz Chianti Rúfina. Pozostałe cieszą się znacznie słabszą renomą.

Chianti

Należy wspomnieć, że istnieją dwie metody starzenia wina. Tradycyjnie używa się dużych beczek zwanych botti o pojemności nawet powyżej dziesięciu tysięcy litrów, dzięki którym wina zazwyczaj są jaśniejszej barwy. Drugą, nowocześniejszą metodą, jest wykorzystanie barriques – beczek o pojemności 225 litrów. Starzone w nich wina są ciemniejsze.
Na chianti starzonym co najmniej 38 miesięcy można znaleźć oznaczenie Riserva. Producenci spełniający restrykcyjne ministerialne kryteria mogą uzyskać wpis na odpowiednią listę producentów Chianti Superiore DOCG. Chianti Classico, jako wydzielone z ogółu apelacji, nie podlega jednakże temu oznaczeniu i nie może zostać umieszczone na liście. Jednakże Chianti Classico oznakowane jest znakiem czarnego koguta (Gallo nero) wpisanego w czerwony okręg (od 2016 roku w fioletowy). 

Kogut jest symbolem apelacji. Zgodnie z legendą podczas wojen Sieny z Florencją postanowiono zakończyć spory w sposób pokojowy. Z obu miast wraz z pianiem koguta mieli wyruszyć rycerze. W miejscu, w którym by się spotkali uzgodniono granicę. Sprytni Florentyńczycy przegłodzili swojego koguta, który piejąc wcześniej i domagając się ziarna zapewnił rycerzowi przewagę. Ostatecznie granicę ustalono ponad 40 km od Florencji i 20 km od Sieny…

Przy zakupie Chianti należy kierować się przede wszystkim etykietą. Nie można także zapomnieć o tym, że wina rozlane do pękatych butelek i umieszczone w plecionce (oryginalnie zwanych fiasco) zazwyczaj nie są dobrej jakości, a na ich cenę wpływa właśnie opakowanie.

Chianti

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s