QUIZ – Ile wiesz o kuchni włoskiej (cz. II)

(odpowiedzi poniżej)

1. Pizza Margharita nosi nazwę od królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Kucharz Rafaele Esposito, właściciel Pizzeria di Pietro e Basta Cosi zaprezentował ją Królowej w roku:
a) 1773
b) 1815
c) 1889
d) 1927

test2

2. Ciśnienie z jakim przepuszczane jest 25-30 ml wody przez zmielone i ubite ziarna kawowca w celu uzyskania espresso to:
a) 5 barów
b) 10 barów
c) 30 barów
d) ok. 100 barów

test2

3. Potrawa, która prawdopodobnie dzięki Marco Polo dotarła do Włoch z Chin to:
a) panna cotta
b) zabaglione
c) saltimboca
d) risotto

test2

4. Oznaczenie oryginalnego Prosciutto to:
a) litera P
b) stempel korony z wpisanym słowem PARMA
c) napis ITALIA
d) oznaczenie DOCG

IMG_5065

5. Do produkcji jednego kilograma sera Parmigiano Reggiano potrzeba:
a) 16 litrów mleka
b) litra mleka
c) 5 litrów mleka
d) 10 litrów mleka

test2

6. Fiorentina, jedno z najpopularniejszych dań kuchni toskańskiej to stek o wadze:
a) poniżej 500 gramów
b) co najmniej 600 gramów
c) równego kilograma
d) 100 gramów

test2

7.Co do zasady owoce morza są transportowane do Polski w:
a) piątki wieczorem
b) środy wieczorem
c) niedziele rano
d) czwartki rano

test2

Odpowiedzi:
1. c, 2. b, 3. d, 4. b, 5. a, 6. b, 7. d
Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “QUIZ – Ile wiesz o kuchni włoskiej (cz. II)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s