Taormina – miejsce, gdzie króluje crocche

Górujący nad miastem zamek, teatr grecki, położenie w pół drogi między Messyną i Katanią.

Taormina

Do tego wspaniałe widoki i romantyczna, choć zatłoczona Isola Bella. Oto Taormina.

Taormina

Stąd, jak starożytni, można spoglądać na Etnę. Pierwotny lęk i podziw odzywa się w każdym z nas.

Taormina

Taorminianie lubują się w tradycyjnych potrawach, których sztandarowym przykładem jest crocche. Nie ma nic lepszego niż spróbować go w jednej z lokalnych rodzinnych trattorii.

Crocche

1 kg ziemniaków

2 jaja

250 g sera żółtego (najlepiej pecorino)

oliwa z oliwek (polecamy: Terre rosse )

sól, pieprz

1. Obieramy ziemniaki, następnie kroimy je w niewielkie sześcienne kawałki.

2. Gotujemy i odcedzamy. Odcedzone ziemniaki ugniatamy, miszamy z kilkoma łyżeczkami oliwy z oliwek oraz dwoma jajkami. Dodajemy starty ser żółty (najlepiej w typie pecorino), sól i pieprz.

3. Z całości ugniatamy dowolnej wielkości kulki, które następnie smażymy na wolnym ogniu na patelni.

4. Należy odczekać aż zrobią się złociste. Wtedy wyjmujemy i podajemy gorące.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s