QUIZ – Ile wiesz o kuchni włoskiej (cz. I)

Wydaje się, że kuchnia włoska w Polsce od lat świeci tryumfy popularności. Ale ile o niej na prawdę wiemy? Czy nie jest to tylko spolszczona wersja oryginału? A do tego, jak wiele wiemy o włoskich produktach?

Oto przykładowe 7 pytań, które pozwoli nam sprawdzić albo poszerzyć wiedzę. Powodzenia!
(odpowiedzi na dole)

1. Jakie mięso jest używane do sporządzenia tradycyjnego spaghetti carbonara?
a) pancetta
b) guanciale
c) panettone
d) coppa

test

2. Włoska potrawa ludowa, odmiana mamałygi to:
a) mamigo
b) polenta
c) carpaccio
d) focaccia

test

3. Prosciutto crudo produkowana jest tradycyjnie w:
a) Bolonii
b) Neapolu
c) Parmie
d) Palermo

test

4. Tradycyjnie do wyrobu pesto alla genovese używa się orzechów:
a) włoskich
b) piniowych
c) ziemnych
d) laskowych

test

5. Włoskie tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe to:
a) tiramisu
b) semifreddo
c) zuccotto
d) panettone

test

6. Jaka odmiana pomidorów uchodzi za jedną z najlepszych we Włoszech?
a) friulijskie
b) lemontynki
c) San Marzano
d) Vigella

test

7. Jakie jest oznaczenie najlepszych włoskich win?
a) DOCG
b) liść winorośli
c) godło włoskie
d) podpis producenta

wino

Odpowiedzi:
1. b, 2. b, 3. c, 4. b, 5. d, 6. c, 7. a
Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “QUIZ – Ile wiesz o kuchni włoskiej (cz. I)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s