Jak wybrać najlepsze wino włoskie?

Stoimy w klepie, przed regałem z wielkim wyborem win. Czerwone, białe, różowe… Mnóstwo regionów i producentów. Jak wybrać najlepsze? Wystarczy uważnie przeczytać etykietę.

wino

Istnieją trzy podstawowe kategorie oznaczeń (czasem nazywane klasami), które świadczą o jakości produktu (od najlepszego):

– denominazioni di origine controllata e garantita (DOCG) – kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia;

– denominazioni di origine controllata (DOC) – kontrolowane oznaczenie pochodzenia;

– indicazioni geografiche tipiche (IGT) – określenie produktu regionalnego.

Ich brak nie oznacza, że wino jest zlewką czy produktem winopodobnym. Mimo wszystko, niemal z pewnością możemy stwierdzić, że jest to w najlepszym razie wino stołowe – nadające się do dodania do potrawy na patelni czy rondlu i odparowania.

Dodatkowo używane są oznaczenia:

VSQPRD (vini spumanti di qualità prodotti in regioni determinate) – dotyczące win musujących;

VLQPRD (vini liquorosi di qualità prodotti in regioni determinate) – dotyczące tzw. win wzmacnianych;

VFQPRD (vini frizzanti di qualità prodotti in regioni determinate) – dotyczące tzw. win perliwych;

wino

Wspomniane już IGT może być zastąpione oznaczeniem Vin de pays dla win produkowanych w Val d’Aosta, gdzie używany jest język francuski oraz z oznaczeniem Landweine dla win produkowanych w prowincji Bolzano z używanym językiem niemieckim (ewentualnie Kontrollierte Ursprungsbezeichnung zamiast DOC i Kontrollierte und garantierte Ursprungsbezeichnung zamiast DOCG).

IGT oznacza, że wino powstało z winogron zebranych w tym samym regionie, w którym znajduje się winnica oraz, że były przestrzegane wymagania dotyczące ilości zebranych winogron z krzewów na areale hektara. DOC i DOCG oprócz wspomnianych limitów wskazują, że przy produkcji wina użyto ściśle określonych metod i procedur. W związku z tym wina IGT są często fantazjami lokalnych winiarzy a wina DOC i DOCG wpisują się w ramy konkretnych typów win.

IGT wraz z oznaczeniem VdT (vino da tavola) są uznawane za oznaczenie win stołowych, natomiast DOC i DOCG uważa się za oznaczenie win szlachetnych.

Powyższe oznaczenia przyznawane są po zastosowaniu specjalnej procedury analizy chemiczno-fizycznej na wniosek strony zainteresowanej, przeprowadzonej przez właściwe Izby Handlu, Przemysłu, Rzemiosła i Rolnictwa z udziałem specjalnych komisji, a w przypadku DOCG także testerów.

wino

Włoskie wina poddane są także pewnym specyfikacjom:

Classico jest zastrzeżona dla win niemusujących z obszaru najstarszego pochodzenia (o najstarszych tradycjach). Warto dodać, że np. dla Chianti ta strefa historyczna jest określona w decreto interministeriale z dn. 31 lipca 1932.

Riservo zastrzeżone jest tylko dla win niemusujących, dojrzewających dodatkowo co najmniej dwa lata zgodnie z normami i specyfiką produkcji .

Novello zarezerwowano dla win spełniających warunki charakterystyki i wymagań z obrębu prawa włoskiego i EWG trafiających do obrotu w roku winobrania.

Idźmy więc i czytajmy uważnie etykiety!

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Jak wybrać najlepsze wino włoskie?

  1. Bardzo ciekawy artykuł. Wina w obecnych czasach rządzą na naszych stołach ale uprzedni ich wybór jest dość ciężki. Wybierzcie z Dekantera idealne wino

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s